Afslanken….hele boekenkasten zijn er over volgeschreven!  En toch blijft het voor veel mensen een enorme worsteling. Sommige diëten helpen even, andere moet je maar snel vergeten.

Ondertussen heb je misschien al van alles geprobeerd, maar niets werkt echt. Het lijkt wel of je aankomt van lucht. Je kleren van vorig jaar passen niet meer. Misschien vind je zelfs dat je niet wilskrachtig genoeg bent en krijg je een hekel aan jezelf.

Je wilt weer in de spiegel kunnen kijken en jezelf weer mooi voelen. Weer blij zijn met jezelf en met je lichaam. Die leuke jurk of broek weer aan kunnen trekken. En zonder schuldgevoel genieten van je maaltijd en gezellig uit eten gaan.

Hoe dan verder?
Eerlijk is eerlijk: meestal maakt het wel uit of je gezond eet of dat je alle regels aan je laars lapt. Of je alleen maar op de bank zit, of ook af en toe beweegt. Maar om een gezond gewicht te krijgen én te behouden, is het minstens zo belangrijk dat een aantal processen in je lichaam goed verloopt.

Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam afvalstoffen ‘buffert’ in je vetcellen, zodat ze elders in het lichaam geen schade kunnen aanrichten? En dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat je lichaam vetcellen dus niet wil afbreken, juist omdat die afvalstoffen dan weer in je lichaam gaan circuleren? Dan fungeert het lichaamsvet dus als veiligheidsmechanisme. Geen wonder dat een standaard dieet volgen dan vrijwel geen effect heeft! Er is dan eerst een voortraject nodig dat je lichaam stap voor stap helpt om afvalstoffen kwijt te raken.

En dit is maar één voorbeeld van waarom het zo moeilijk kan zijn om gewicht kwijt te raken, ook al ben je nog zo gemotiveerd. Minder eten of weer een nieuw dieet uitproberen is dan echt het antwoord niet.