Eet vezelrijk als je de nachtrust en longcapaciteit wilt verbeteren en de longen tegen aandoeningen wil beschermen. Annals of the American Thoracic Society publiceerde een studie waaruit blijkt dat vezels uit voeding beschermen tegen longaandoeningen. De studie meldt dat mensen met de hoogste vezelinname ook een betere longcapaciteit hebben.

De auteurs: “Longaandoeningen zijn een groot probleem, dus het is belangrijk om de risicofactoren te identificeren. Echter, op roken na zijn tot voor kort maar weinig preventieve maatregelen vastgesteld. Nu blijkt dat het verhogen van de inname van voedingsvezels een effectieve manier is om invloed uit te oefenen op een longaandoening.”

Voor de studie werden 1921 volwassenen in de leeftijd van 40 tot 79 jaar gevolgd en lichamelijk onderzocht. Bij de studie werden ook demografische en gezondheidsfactoren betrokken, zoals roken, gewicht en socio-economische status. De vezelconsumptie werd berekend op basis van de hoeveelheid fruit, groente, peulvruchten en volkoren granen die de deelnemers aten. Deelnemers die meer dan 17.5 gram vezels per dag aten hadden de beste longfunctie. Wie minder dan 10.75 gram vezels per dag innam, had een verminderde longfunctie.

Eerdere studies lieten al zien dat vezels de ontsteking in het lichaam remmen en dat ze de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Volgens de auteurs vermindert dit infecties en zet dit natuurlijke long-beschermende chemicaliën vrij in het lichaam. Ze denken dan ook dat het een goede aanbeveling kan zijn om meer voeding en vezels te consumeren, als veilige en goedkope manier om longaandoeningen te voorkomen.

Een andere recente studie belicht de rol van vezels bij een betere slaap. Dat vezels de spijsvertering verbeteren is bekend, maar vezelrijke voeding verbetert ook de slaapkwaliteit. Een vezelrijk dieet dat weinig verzadigde vetten en suiker bevat maakt de slaap dieper. Verzadigde vetten leiden juist tot minder goed slapen.

Het verrassende van de studie was, dat één dag vezelrijk en suiker- en vetarm eten al direct verschil blijkt te maken!

Bron: goedgezond.info