Gezonde darmbacteriën betekenen automatisch een gezond brein en gezond gedrag. Als je bedenkt dat 80-90% van de serotonine in de darmen wordt geproduceerd, dan is het gemakkelijk te begrijpen dat de invloed van het darmmilieu groot is: op je stemming, op je kijk op de wereld en op je libido!

Er is lang van uitgegaan dat de hersenen op een of andere manier geïsoleerd waren van alles wat er elders in het lichaam gebeurde. De bloed-hersen barrière –die ons brein beschermt tegen mogelijk gevaarlijke stoffen en organismen in het bloed– zou ondoordringbaar zijn. Het wordt steeds duidelijker dat dat niet zo is.

Kort door de bocht: volgens de huidige inzichten kan een ongezonde darmflora leiden tot neurologische stoornissen zoals stemmingswisselingen, angst en depressie.

Naar alle waarschijnlijkheid is voeding de belangrijkste factor voor een gezonde darmflora, en dus ook voor de hersenen! Het idee dat voeding van groot belang is voor onze gezondheid is uiteraard niet nieuw. Maar het inzicht in hoe voeding niet alleen je darmmilieu maar ook je brein beïnvloedt, is toch wel redelijk bijzonder. Het blijkt dus mogelijk te zijn om ook je psychische gezondheid te beïnvloeden door voedingsveranderingen.


Herstel van je darmflora

Hoe lang duurt het om je darmflora te herstellen? In 2014 publiceerde het vakblad BioEssays een onderzoek over de invloed van darmbacteriën op gedrag, voedingskeuze en humeur. De hoofdauteur van deze studie verklaarde hierin dat andere voeding de microbiologie van de darmen binnen 24 uur verandert. Onderzoek toont aan dat nadat iemand overgaat op een nieuwe voedingsstijl, binnen 6 dagen een aanzienlijke verandering in de samenstelling van de darmbacteriën kan plaatsvinden –  uiteraard mede afhankelijk van de huidige staat van je darmen.


Probiotica zijn belangrijk!

Eet voeding die rijk is aan probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die een goed spijsverteringssysteem ondersteunen. Hier een opsomming van belangrijke leveranciers van probiotica:

  • Yoghurt – kies voor de volle variant zonder suiker
  • Kombucha thee – deze gefermenteerde thee is in Azië erg populair
  • Miso – deze Japanse bouillon is rijk aan eiwitten en lekker als tussendoortje
  • Kefir – kan van rauwe melk of water gemaakt worden. Hier vind je meer info
  • Zuurkool – overal mee te combineren of een salade van maken. Bij voorkeur koud gebruiken
  • Rauwe melk – bevat tientallen darmculturen, alleen wanneer niet gepasteuriseerd
  • Donkere chocolade – 70% puur of meer bevat ook probiotica vanwege fermentatie
  • Algen – spirulina en chlorella zijn geweldige voedingsbronnen voor de darmbacteriën
  • Augurken – dan wel de traditionele en ouderwets gefermenteerde
  • Tempeh – uitzondering van de soja vanwege de fermentatie. Voor af en toe prima.
  • Kimchi – gefermenteerde kool en groente
  • Olijven – maar dan wel de echte zongerijpte zwarte
  • Boeren kaas – gemaakt van rauwe melk, prima om als kuur in te zetten
  • Roggezuurdesem – alleen bij ongevoeligheid voor gluten, met mate in te zetten
  • Natto – gefermenteerde sojaboon, voor vrouwen met mate interessant
  • Haver met banaan – de vezels voeden de darmbacteriën (geldt voor alle groenten)
  • Rode wijn – volgens deze studie kan rode wijn de darmflora positief beïnvloeden


Gefermenteerde voedingsmiddelen

Je ziet dat er nogal wat gefermenteerde voedingsmiddelen in deze lijst staan. Dat is niet zo maar. Lang voordat er probiotica supplementen op de markt kwamen, waren de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding al bekend. De Chinezen aten al 6000 jaar geleden gefermenteerde kool. Het type fermentatie dat de voeding van gunstige bacteriën voorziet is melkzuurfermentatie. Tijdens dit proces zetten de gunstige bacteriën de suikermoleculen om in melkzuur. Op deze manier vermenigvuldigen de gunstige bacteriën zich. Dit melkzuur beschermt de gefermenteerde voeding dan weer voor ziekmakende bacteriën, omdat ze een milieu creëren met een lage pH waarde. Dit doodt de schadelijke bacteriën. Deze gedijen juist bij een hogere pH.


Supplementen vs. voeding
Hoewel supplementen nuttig zijn, is het nog steeds beter om bifidobacteriën en lactobacilli (dat zijn de belangrijkste goede bacteriën) via de voeding binnen te krijgen. Op die manier kan het lichaam ze het beste gebruiken. Deze probiotische bacteriën onderhouden de darmwand en fungeren als natuurlijke antibiotica, virus- en schimmelbestrijder. Ze reguleren de immuniteit en houden ontstekingen onder de duim. Ze verbeteren ook de opname van voedingsstoffen.

En tot slot ook nog even de bekende zaken die je darmflora kunnen verstoren: stress, suiker, alcohol, brood, stilzitten….Ook hier geldt: alles met mate!