Er zijn glutenvrije voedingssoorten die proteïnen bevatten die op gluten lijken, zoals koffie, kaas en chocola. Je lichaam verwart ze met gluten en je immuunsysteem reageert vervolgens alsof je een bord volkorenpasta eet. Deze zgn. kruis-reactiviteit zorgt voor schade en ontsteking. Geschat wordt dat bij minimaal de helft van de mensen die glutenintolerant zijn, er ook overgevoeligheid voor andere voeding bestaat.
Volg je een glutenvrij dieet, maar heb je nog altijd last van symptomen die met glutenintolerantie te maken hebben? Dan zou het dus kunnen dat je voeding eet waarop je lichaam reageert alsof je gluten consumeert. Bij veel glutenintolerantie is bijvoorbeeld ook sprake van overgevoeligheid voor zuivel.
Deze voeding geeft vaak kruisreacties met gluten:
- Amaranth
- Boekweit
- Chocola
- Koffie
- Maïs
- Zuivel, zoals melk en kaas (alfa caseïne, beta caseïne, butyrofiline, whey proteïne en casomorfine)
- Eieren
- Hennep
- Gierst
- Haver
- Aardappel
- Rijst
- Soja
- Sesam
- Sorghum
- Gist
- Teff
Als je glutenintolerant bent en je ondanks je glutenvrije dieet nog steeds gezondheidsproblemen ervaart, laat dan ook bovengenoemde voeding weg. Doe dit in ieder geval twee maanden en kijk dan of de symptomen verbeteren. Zorg er ook voor dat je je darmen heelt. Je vindt er hier meer informatie over.
Na twee maanden kan je één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toevoegen. Zo kun je bepalen welke voeding de kruisreactie veroorzaakt.