Glutenintolerantie wordt vaak over het hoofd gezien.

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over gluten en glutenintolerantie, maar hoe weet je nou eigenlijk of je er wel of niet tegen kan?  Bij iemand met Coeliakie is dat duidelijk, maar veel mensen zijn in meer of mindere mate overgevoelig zonder dit eigenlijk te weten. Mildere symptomen van glutenintolerantie worden vaak niet als zodanig herkend. En dat is jammer, je blijft dan onnodig met nare klachten rondlopen.

Testen op glutenintolerantie is niet simpel, tenzij er sprake is van echte Coeliakie. De beste methode om te testen of er sprake is van glutenovergevoeligheid, is door het aanpassen van de voeding. Treedt er snelle verbetering op (denk aan enkele weken), dan weet je genoeg.

Wat zijn gluten?

Allereerst: gluten vind je in granen, maar het zijn geen koolhydraten. Gluten zijn eiwitten. Je vindt ze in bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst. Er zijn echter ook granen die geen gluten bevatten, boekweit en rijst bijvoorbeeld.
Glutenovergevoeligheid uit zich vaak na het eten van tarwebrood.

Als je glutenintolerant bent heb je moeite met het verteren van glutenhoudende voeding. De darm raakt dan in meer of mindere mate beschadigd, waardoor je ook minder goed in staat bent om voldoende voedingsstoffen op te nemen uit hetgeen je eet.

Het is hierbij belangrijk om het volgende onderscheid te maken: je kunt intolerant zijn voor gluten, maar ook alleen voor bijvoorbeeld tarwe (en dus niet voor de gluten in tarwe).

Glutenintolerantie is gekoppeld aan een lange lijst van medische problemen:

 • Verteringsproblemen
  De meest duidelijke tekenen van glutengevoeligheid merk je na het eten ervan: een opgezette buik, winderigheid, buikpijn (vaak Prikkelbaar Darmsyndroom of PDS genoemd).
 • Stemmingswisselingen
  Glutengevoeligheid kan een groot negatief effect hebben op je psychische gezondheid: denk aan depressie, angst en plotselinge stemmingswisselingen.
 • Mist in je hoofd (‘brain fog’)
  Glutenintolerantie kan negatieve effecten hebben op de hersenen, zoals duizeligheid, gebrek aan focus en evenwichtsstoornissen.
 • Hoofdpijn
  Glutenintolerantie kan leiden tot hoofdpijn en migraine.
 • Vermoeidheid
  Mensen met een overgevoeligheid voor gluten kunnen last hebben van flinke vermoeidheidsklachten.Pasta van harde tarwe: lekker, maar bij glutenintolerantie kan het eten ervan tot veel problemen leiden.
 • Auto-immuun aandoeningen van de huid
  Glutenintolerantie kan leiden tot auto-immuun aandoeningen van de huid, zoals eczeem en psoriasis.
 • Fibromyalgie
  Volgens sommige artsen, is fibromyalgie (zwakte, pijn en ontstekingen in vrijwel het hele lichaam), eigenlijk een symptoom van glutenintolerantie.
 • Hormonale onbalans
  Glutenintolerantie kan leiden tot hormonale onbalans en meer PMS klachten. Zelfs onverklaarde onvruchtbaarheid wordt hieraan gelinkt.
 • Keratosis pilaris
  Glutenintolerantie kan ook leiden tot ruwe verkleurde hobbels en verharde huid rond de dijen, de armen en de wangen (Keratosis Pilaris). Dit kan optreden als complicatie, wanneer het maagslijmvlies a.g.v. glutenintolerantie wordt beschadigd.
 • Pijn en ontsteking in de gewrichten
  Glutengevoeligheid kan zorgen voor gewrichtspijn, ontsteking en zwelling.
 • Tandproblemen
  Glutenintolerantie kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen.

Eigenlijk heeft deze hele waslijst van klachten vooral te maken met het feit dat het immuunsysteem steeds verder wordt ondermijnd en dus verder verzwakt. Een niet ontdekte glutenintolerantie gooit je spijsvertering door de war, en daarmee dus je immuunsysteem. 80% van je immuniteit zit immers in je darmen! Naarmate we ouder worden gaan we daar meer en meer van merken. Het aanpassen van de voeding kan veel verbetering brengen. Voor meer informatie, neem gerust contact met me op!