Het Lekkende Darm syndroom

Bij een ‘lekkende darm’ is het slijmvlies van de darmen beschadigd geraakt en daardoor meer doorlaatbaar geworden. Hierdoor kunnen bacteriën, schimmels, parasieten en toxines, samen met onverteerde deeltjes en afvalstoffen, in het bloed terecht komen.

Een goed werkende darm zorgt ervoor dat schadelijke stoffen netjes worden afgevoerd. Maar bij een lekkende darm komen stoffen waar je niet op zit te wachten in de bloedbaan terecht en leiden zo tot grote problemen. De lever kan deze gifstoffen onvoldoende afbreken en ook het immuunsysteem krijgt het zwaar. Doordat de lever zijn zuiverende werk onvoldoende kan doen, komen afvalstoffen opnieuw terug in de bloedcirculatie en worden ze opgeslagen in de lichaamsweefsels. Of ze komen via het bloed weer terug in de darm, waar ze de doorlaatbaarheid nog verder aantasten, een nare vicieuze cirkel!

Een tweede en wat meer onbekende oorzaak, zijn de zgn. ‘stille ontstekingen’. Stille ontstekingen (of laaggradige ontstekingen) zitten niet specifiek op één plek in je lichaam, maar ze ondermijnen onzichtbaar de hele gezondheid, op alle niveaus. Ze kunnen gedurende maanden, zelfs jaren, ongemerkt langzaam maar zeker schade opbouwen aan het darmvlies of andere weefsels. Vaak worden de klachten dan ook niet als een samenhangend geheel herkend. Dit maakt de verleiding groot om alleen lokaal te behandelen – maar daarmee wordt dan alleen aan symptoombestrijding gedaan en wordt niets opgelost.

Bij stille ontstekingen komen de volgende klachten vaak samen voor: spijsverteringsproblemen met voedselovergevoeligheid (intolerantie en allergie), regelmatig diarree en/of constipatie, overgewicht, vocht vasthouden/oedemen, vaak moe, pijn, steeds terugkerende infecties en huiduitslag: eigenlijk zijn het allemaal alarmsignalen die het lichaam afgeeft.

Lekkende darm kan dus voor een groot scala aan klachten zorgen: van allergische reacties, hoofdpijn/migraine, ontstekingen, buikpijn en spijsverteringsstoornissen, tot spier- en gewrichtspijn, huidaandoeningen (b.v. atopisch eczeem en psoriasis), astma, chronische sinusitis en depressie. Zelfs het chronisch vermoedheidssyndroom (CVS) wordt hieraan gelinkt! Leaky gut is een aandoening waarbij het hele lichaam is betrokken.

darmplaatje RPIs er iets aan te doen?
Het mag duidelijk zijn dat de behandeling van leaky gut begint bij het helen van de darm: als de darmwerking verbetert, zullen ook de klachten die hiermee in verband staan verbeteren. Er is al veel te bereiken met de juiste voeding en voldoende drinken. Maar er moet bijvoorbeeld ook gekeken worden naar het ondersteunen van de lever, naar het verminderen van stress, het checken van overgevoeligheid voor gluten, zijn er vitamine- en mineralentekorten, etc. etc. Geen twee mensen zijn gelijk, en ook de behandeling zal per persoon anders zijn.

Testen
Behalve middels een uitgebreide intake kunnen we bij verdenking van lekkende darm ook veel informatie halen uit het testen van de ontlasting. Deze testen geven vaak ook een antwoord op klachten als chronische buikpijn, wisselend diarree of verstopping, een chronisch opgeblazen buik/winderigheid, rectale jeuk etc. Voor meer informatie over darmscreening, klik hier