Van jongs af aan houden we van suikerzoet, maar suiker berooft ons lijf wel van de nodige vitaminen en mineralen: vitamine C bijvoorbeeld en mineralen zoals calcium, magnesium, chroom en koper. Toch eet de gemiddelde persoon 300 tot 700 (!) extra calorieën per dag door toegevoegde suikers en dat komt toch neer op een flink aantal kilo’s overgewicht per jaar. Gezien de rare dingen die suiker dan ook nog met je lichaam doet, is het misschien geen gek idee om het gebruik ervan te minderen of zelfs te stoppen.
Suiker berooft het lichaam van vitaminen en mineralen. Wereldwijd eten we gemiddeld 68 gram suiker per dag (dat zijn 17 theelepels): dat is 45% meer dan 30 jaar geleden. In het westerse dieet ligt dit gemiddelde zelfs op 40 theelepels per dag. Een blikje frisdrank alleen al kan 40 gram suiker bevatten.
Waar komt het allemaal vandaan? Bij sommige producten is het overduidelijk dat we suiker eten: bij koekjes en snoep hoeft het suikergehalte ons niet te verbazen. Het probleem is echter dat toegevoegde suikers ook zitten in producten waar je het niet van verwacht: sauzen, yoghurt, dressings enzovoorts.
Als je wil minderen of stoppen met suiker, dan zul je zeer waarschijnlijk met afkicksymptomen geconfronteerd worden. Als je de suikerinname mindert of stopzet, kun je symptomen als angst, rusteloosheid en depressie tegenkomen. Misschien een lastige tijd, maar kijk eens wat het je oplevert:
Lagere vetspiegels en een gezonder hart. Je kans om te overlijden aan een hartprobleem zakt drastisch (drievoudig zelfs!). Toegevoegde suikers verhogen de insulinespiegel chronisch en dit activeert het sympathisch zenuwstelsel: de bloeddruk en hartslag gaan omhoog. Al binnen een paar weken minder suiker bereik je een lager cholesterol en lagere vetspiegels in het bloed.
Je hoeft geen acne crème meer te kopen. Suiker veroudert je huid, maar maakt je huid ook onzuiver. Dit laatste heeft met name zijn weerslag op de huid van tieners. Acne komt door systematische ontsteking en suiker werkt ontstekingsbevorderend. The American Journal of Clinical Nutrition publiceerde een studie waaruit bleek dat, wanneer niet-frisdrank drinkers drie weken lang 1 blikje frisdrank per dag gaan drinken, de ontstekingsspiegel met 87% toeneemt. Geef frisdrank en andere zoete drankjes op en je huid ziet er een stuk beter uit.
Je voorkomt diabetes (en pre diabetes). Veel mensen zitten in de fase van pre diabetes en zijn zich er niet van bewust. Ook ogenschijnlijk dunne mensen kunnen van binnen ‘dik’ zijn en hiermee in een pre diabetes fase verkeren, op weg naar diabetes. Het is niet zozeer het externe vet dat gevaarlijk is, maar het interne vet: het vet dat rond de organen opgeslagen is (visceraal vet). Zo hebben veel mensen (en helaas ook kinderen al!) een vette lever, waarvan zij zich meestal niet bewust zijn. Het goede nieuws is dat de opslag van vet rond de lever en rond andere organen, omkeerbaar is. Een vette lever leidt tot insulineweerstand en ondermijnt het werk van de alvleesklier. De alvleesklier is juist belangrijk voor een normale productie van het hormoon insuline.
Dr. Robert Lustig beschrijft dit proces en de rol van suiker prima in zijn boek ‘Fat Chance: Beating the odds against sugar, processed food, obesity and disease’. Hij ontdekte tijdens een studie naar de suikerconsumptie in 175 landen, dat de kans op diabetes type 2 maar liefst 11 keer groter is wanneer de consumptie van 150 calorieën extra uit toegevoegde suikers komt – in vergelijking met 150 extra calorieën extra uit proteïnen of vet. Dus ruil die suikerrijke tussendoortjes maar snel in voor een handje noten!
Als je stopt met zoetigheden is het normaal dat je je een paar weken anders dan anders voelt. Sacherijnig misschien. Je zou zelfs angst, irritaties en stemmingswisselingen kunnen ervaren. Dat is logisch: je hebt de suikerrijke voeding meestal gebruikt wanneer je energie nodig had, of als troost- en gewoontevoeding. Maar als je eenmaal over je dip heen bent, voel je je beter dan ooit!
Door suiker kak je in –nadat de kortstondige piek heeft plaatsgevonden. In de middag voel je je slaperig en hunker je naar een tukje. Ook zet suiker cortisol vrij; deze is verantwoordelijk voor die bloedsuikerpieken (maar ook voor stress!)
Als je stopt met suiker of de suikerinname beperkt ben je volgens dr. Lustig helderder en alerter overdag en slaap je lekkerder ’s nachts. En dat is toch een heerlijk vooruitzicht!
Je kunt je weer dingen herinneren. Tal van onderzoeken concluderen dat te veel suiker het geheugen en leervermogen belemmert. Na verloop van tijd schaadt suikerconsumptie daadwerkelijk de communicatie tussen de hersencellen.
Je raakt eindelijk die extra pondjes kwijt. Als je de suikerrijke producten vervangt voor noten – of de gesuikerde muesli in je yoghurt verruilt voor een handje bessen, gebroken lijnzaad en een paar rozijnen – eet je minder calorieën in zijn totaliteit. Stel dat het stoppen of minderen van suikerinname je 200 calorieën per dag scheelt: dan verlies je een kilo per maand. En 12 kilo gewichtsafname in een jaar, geweldig toch!?
Bron: Minderen of stoppen met suiker: wat gebeurt er in je lijf? | GoedGezond
Nog geen commentaren