Vitamine B12 tekort en verminderde hersenwerking

Uit een kortgeleden gepubliceerd onderzoek (PLOS One) bleek dat het vitamine B12-gehalte in de hersenen van oudere mensen (in dit onderzoek zijn mensen tussen de 61 en 80 jaar onderzocht) behoorlijk lager ligt dan bij jongeren. Soms tot wel 10x lager!

Eerder werd al vastgesteld dat een tekort aan vitamine B12 bij ouderen de hersenen doet krimpen. Nu is aangetoond dat het gehalte aan B12 bij ouderen overeenkomsten vertoont met het B12-gehalte in de hersenen van mensen die lijden aan schizofrenie en autisme.

Kinderen onder de 10 jaar met autisme bijvoorbeeld, hebben 33% minder vitamine B12 in de hersenen dan kinderen zonder deze aandoening. Wanneer het methyl B12-gehalte in de hersenen lager is dan normaal, kan dit de ontwikkeling op jonge leeftijd negatief beïnvloeden en tot leer- en geheugenproblemen leiden later in het leven.

Een lager B12-gehalte in de hersenen hoort dan wel bij het normale verouderingsproces, maar wanneer dit fors lager is kan dit problemen geven.

Het is al langer bekend dat een actieve vorm van vitamine B12, methylcobalamine, of methyl B12, een normale hersenontwikkeling en -functie kan ondersteunen.

Deze uitkomsten laten vooral het belang zien van verder onderzoek. Zo kan worden vastgesteld of het gebruik van een methyl B12-supplement en antioxidanten zoals glutathion daadwerkelijk afdoende bescherming kunnen bieden.

Kijk voor meer informatie over het belang van B12 ook eens bij Stichting B12-tekort.

 

Bron: PLOS One