Lees dit eerst voordat je deze informatie gaat gebruiken! 

 

Paardenbloem
Paardenbloemblad bevat bitterstoffen die de eetlust en de spijsvertering stimuleren doordat je maag dan meer maagsap gaat aanmaken. In de winter eten mensen vrij veel vet, wat belastend is voor de lever. Als in het vroege voorjaar dan de paardebloem verschijnt, dan heb je met het blad een goede en gratis te gebruiken leverontgifter voorhanden.

Paardenbloem zet tegelijkertijd je nieren aan tot meer actie, wat nodig is als er gifstoffen uit de lever vrij komen. Daarnaast werkt paardebloem ook ontstekingsremmend bij bijvoorbeeld hooikoorts, omdat het de histamine in het bloed doet afnemen.

Paardenbloemblad bevat verder vitamine C, eiwit en heilzame mineralen zoals kalium. Als je de bladeren van tevoren een uurtje in water legt en dan afgiet, worden ze minder bitter.

In gedroogde vorm wordt de wortel tegen nier- en galkwalen gebruikt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Windsor (UK) in 2011, bleek zelfs dat paardebloemwortelsap binnen 48 uur melanoomcellen (huidkanker) doodt. Dit kun je gerust een doorbraak noemen: melanoom is resistent tegen bijna alles, inclusief heftige chemo.

De hele plant is eetbaar. Een afkooksel van de wortel helpt tegen artritis, het melksap in de steel helpt tegen acne (jeugdpuistjes). Van de bloemen kun je jam koken.

Brandnetel
Een ten onrecht verguisde plant. IJzer, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan, calcium: het is allemaal in ruime mate voorhanden in de brandnetel. Het voorjaar is de beste tijd voor het eten ervan. Dan bestaat tot 25% van het drooggewicht van de plant uit proteïne, behoorlijk hoog voor een bladgroente. Je kunt er puree van maken (op dezelfde manier als spinazie a la crème, met een hardgekookt eitje en aardappelen).

Brandnetels bevatten evenveel voedingsstoffen als spinazie, en misschien nog wel meer. Om brandblaren te voorkomen kun je de bladeren even in heet water laten wellen, dan prikken ze niet meer. Je kunt er ook een lekkere soep van trekken (met spek en aardappel). Of thee zetten van de gedroogde bladeren. Neem alleen de jonge voorjaarsplanten. Wil je ook later in het jaar brandnetel eten, oogst dan uitsluitend de jonge toppen. Oude bladeren bevatten te veel nitriet.

Antibiotische werking van brandnetel
Vroeger werden boter, vis en vlees in brandnetelbladeren verpakt om ze langer fris te houden. Het blijkt dat stoffen in brandnetel bacteriegroei tegengaan. Een onderzoek aan de universiteit van Berkeley, Californië, laat zien dat het nog verder gaat: de brandnetel bezit zelfs sterk ontstekingsremmende eigenschappen die waarschijnlijk effectiever zijn dan traditionele ontstekingsremmers. Brandnetel pakt ontstekingen aan en stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Brandnetel werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijvend en anti-allergisch. Het helpt bij huidaandoeningen, zoals eczeem. Brandnetelspiritus ondersteunt de hoofdhuid en haren tegen roos en vet haar. De plant helpt bij allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. Tijdens de menstruatie gaat het zware bloedingen tegen. In het geval van een vergrote prostaat, een veel voorkomende oudemannenkwaal, bewijst brandnetelwortel goede diensten. Zelfs in je tuin is brandnetel nuttig: brandnetelgier verdelgt luizen en rupsen. Je moet dan eerst brandnetels 24 uur in een emmer water koel weken, dan het water zeven.

bron: www.hetkanwel.nl