Eet je vaak biologisch brood of helemaal geen brood? Dan zou je mogelijk een jodiumtekort kunnen oplopen. Biologisch brood bijvoorbeeld is in tegenstelling tot gangbaar brood vaak niet met jodium verrijkt. Zet bij twijfel eens wat vaker vis, schelpdieren en zeewier op het menu. Dat zijn de belangrijkste natuurlijke bronnen van jodium.

Als we het hebben over een jodiumtekort, dan denken de meeste mensen al gauw aan een schildklierprobleem. Maar er zijn nog veel meer belangrijke signalen! Wanneer moet er een belletje gaan rinkelen:

1 – Trage schildklier
Het bekendste probleem van een jodiumtekort is inderdaad een trage schildklier. De schildklier heeft jodium nodig voor een normale productie van schildklierhormonen. Een trage schildklier kan leiden tot een scala van klachten: gewichtstoename ondanks dat je minder eetlust hebt, het vaak koud hebben, constipatie, verteringsproblemen, vermoeidheid, depressie en geheugen- en concentratieproblemen.

2 – Droge huid en moeite met zweten
Tot wel twintig procent van al het jodium in ons lichaam ligt opgeslagen in de huid. Vooral de zweetklieren bevatten veel jodium. Een tekort aan jodium uit zich in een droge huid en een verminderd zweetvermogen. Droge huid, barstjes en kloofjes en zelfs in de sauna niet echt kunnen zweten? Denk dan eens na over een mogelijk jodiumtekort.

3 – Maag- en verteringsproblemen
Het is algemeen bekend dat we maagzuur nodig hebben om ons voedsel goed te kunnen verteren. Maar waarom is daar jodium voor nodig? De maagcellen gebruiken jodium om chloride te binden. Als er te weinig chloride paraat is, wordt er ook te weinig maagzuur aangemaakt. Een langdurig jodiumtekort kan daarom leiden tot maagklachten en verteringsproblemen. Je kunt dan last krijgen van oprispingen, buikkrampen en het gevoel dat het eten niet goed gevallen is.

4 – Droge mond en ogen
Jodium is aanwezig in de kliertjes die het oog bevochtigen en draagt bij aan een normale productie van traanvocht. Droge ogen kunnen daarom wijzen op een jodiumtekort. Ook kliertjes in de mond hebben jodium nodig. Die gebruiken het om speeksel te kunnen produceren. Heb je vaak last van droge ogen en een droge mond? Denk dan aan een mogelijk jodiumtekort.

5 – Concentratieproblemen
Jodiumtekort is de belangrijkste oorzaak van hersenschade in de kindertijd. Een tekort aan jodium remt de cognitieve en motorische ontwikkeling en heeft dus een grote impact op school- en (later ook) op werkprestaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat een jodiumtekort leidt tot een gemiddeld 15 punten lagere scoren op een IQ-test. Voor een kind kan dit een enorme impact hebben vwb het schooladvies! Concentratieproblemen en aandachtsstoornissen? Wees dan bedacht op een tekort aan jodium!

Bronnen

  1. mercola.com/sites/articles/archive/2009/10/20/signs-symptoms-and-solutions-for-poor-thyroid-function.aspx#
  2. Cunnane SC, Stewart KM, Human brain evolution – the influence of freshwater and marine food resources, Wiley-Blackwell, New Jersey, 2010.
  3. Cunnane SC., Survival of the fattest – the key to human brain evolution, World Scientific Publishing Co., London, 2005.
  4. com/article/iodine-deficiency-consequences
  5. nl/encyclopedie/brood.aspx
  6. int/features/qa/17/en/