Lees dit eerst voordat je deze informatie gaat gebruiken!
Hoe maak je zelf een anti-muggenspray met natuurlijke ingrediënten, om de akelige beestjes te verdrijven? En waarom niet gewoon DEET gebruiken?
Waarom niet gewoon DEET, is het veilig of onveilig?
Muggensprays voorkomen dat je wordt lastiggevallen door stekende insecten. De meest voorkomende ingrediënten in de commerciële muggensprays zijn: diethyl ftalaat, diethyl carbonaat, picaridine, ethyl hexanediol, N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET). DEET is effectief tegen muggen, bijtende vliegjes en teken. De beschermingstijd varieert van 90 minuten tot enkele uren. Er zitten nadelen aan: het wordt niet altijd veilig geacht, bij sommigen zorgt het voor huidirritaties, en de geur is niet aangenaam.
Het OCA (Organics Consumer Association) waarschuwde in 2003 voor het gebruik van DEET, vanwege het feit dat DEET deels in de huid wordt opgenomen en op die manier in het hele lichaam terechtkomt. Een studie van de Duke University liet weten: “Zware blootstelling aan DEET kan geheugenproblemen, hoofdpijn, zwakte, spier- en gewrichtspijnen, trillingen en kortademigheid veroorzaken.”
Advies
De CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adviseert in ieder geval om:
- Geen producten met 40% DEET te gebruiken bij kinderen onder de 12 jaar
- Geen producten met meer dan 15% picaridine te gebruiken bij kinderen onder de 17 jaar
- Geen producten te gebruiken die zowel een beschermingsfactor als DEET bevatten.
- DEET niet weken achter elkaar, meerdere malen per dag te gebruiken
In veel anti-muggenmiddelen zit citroen- en eucalyptusolie. En hoewel natuurlijk, bevatten ze P-menthaan diol (PMD). PMD geeft ongeveer dezelfde bescherming als DEET, maar wordt niet aanbevolen bij kinderen onder de 3 jaar.
Muggen natuurlijk bestrijden
De natuur biedt veel om muggen -en ook andere insecten- succesvol te verjagen. En hoewel ook dan gezond verstand geboden is, kun je hiermee met een gerust hart zorgen dat je niet wordt ‘lekgeprikt’.
Etherische olie (EO) Kattenkruid (Nepeta Cataria): Maar liefst 10x meer effectief dan DEET!
EO Neem (afkomstig van de azadiracta indica): 1 tot 2% gemengd met kokosolie bleek effectief tegen de malariamug
EO Eucalyptus, rozemarijn, lavendel, cederhout en pepermunt:
Deze kun je direct op de huid aanbrengen (eerst even de irritatiefactor bepalen door een kleine hoeveelheid op de pols uit te proberen) of mengen met een neutrale bodylotion of olie (bv. zoete amandelolie, jojoba- of avocado-olie).
Let op: eucalyptus is niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.
Zelf in een handomdraai een anti-muggenspray maken
Deze recepten zijn afkomstig van Annie B. Bond, ‘groene’ auteur van o.a. The Complete Guide to Non-Toxic and Environmentally Safe Housekeeping. Deze samenstellingen ruiken lekker en verzorgen ook nog eens je huid.
Recept 1
- 10-25 druppels essentiële olie (lavendel, koriander, pepermunt, cajeput, geranium, citronella of lemongrass)
- 2 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld zoete amandelolie, jojobaolie of avocado-olie)
- 1 eetlepel aloe vera gel (optioneel)
Recept 2
- 6 druppels essentiële oliën van kattenkruid, citronella, lavendel, neem en zwarte peper
- 30 ml basisolie (zie hierboven) of moisturizer
Voor alle recepten geldt: meng het en maak het tot een glad geheel. Doe dit in een sprayflacon, (of smeer het gewoon uit een potje).
Let op: De etherische olie van citronella en lemongrass hebben een fototoxisch effect: hierdoor kan (zon)licht een reactie veroorzaken van de huid. Verder: pas op voor de ogen.
Enne: geniet van de zomer en het buiten zijn!