Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het wordt steeds duidelijker dat artrosepijn voor een groot deel te maken heeft met voedselallergie. En daar is iets aan te doen!
Bij artrose kun je last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar is vaak vooral merkbaar in de
- heupen
- (onder)rug
- nek
- knieën
- handen (duim en vingers)
- tenen (grote teen)
- schouders
Veel mensen met artrose hebben vooral na rust klachten, bijvoorbeeld net na het opstaan. Na enige tijd bewegen neemt dit weer af. Meestal blijft artrose beperkt tot een of enkele gewrichten.
Artsen gingen er lang van uit dat deze pijn zou ontstaan door slijtage. Artrose wordt nl. veel gezien bij oudere mensen met obesitas. Hun knieën hebben uiteraard veel te verduren en er kan dan inderdaad artrose ontstaan. Maar is dit een vorm van slijtage? Ouderen met overgewicht hebben ook vaker last van artrose aan de handen. En vingers krijgen geen extra gewicht te verduren…..
Slijtage is NIET de hoofdoorzaak!
Onderzoek laat zien dat de pijn bij artrose niet zozeer door slijtage wordt veroorzaakt, maar vooral zijn oorzaak vindt in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Een van die manieren is misschien niet gelijk voor de hand liggend: artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedsel allergieën.
Als artrose zich verder ontwikkelt, wordt het kraakbeen steeds kwetsbaarder. De kraakbeencellen worden minder goed gevoed en het kraakbeen verliest grondstof. Het oppervlak wordt dan ruwer. Daardoor vergroot de wrijving en wordt het kraakbeen nog verder belast. Het verpulverde kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht.
Omdat dit er niet hoort te zitten, gaat ons lichaam hierop reageren: witte bloedlichaampjes komen het gewricht binnen en geven ontstekingsstoffen af. Die zorgen er dan weer voor dat er een plaatselijke ontsteking ontstaat.
Die ontstekingscellen zijn vaak al actief voordat de artrosepijn zich ontwikkelt. Dit mechanisme maakt de kans groot dat artrose net als artritis een auto-immuunziekte is. Het feit dat artrose niet alleen bij ouderen voorkomt, maar ook al bij bijvoorbeeld veertigers, onderstreept deze gedachte.
Deze bevindingen (gestaafd door onderzoek aan de Stanford universiteit in Californië) laat de medische wereld langzamerhand op een andere manier kijken naar artrose. Op ontstekingen kunnen we namelijk wél positieve invloed uitoefenen! Dat kan op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door voeding.
Voeding
Veel alledaagse voeding kan tot artroseproblemen leiden: denk aan zuivel, soja, nachtschadegroenten, tarwe, chocolade, eieren en zo nog een aantal meer. Een voorbeeld van de impact die dit kan hebben: uit een onderzoek onder 434 mensen bleek dat artrose in 68% van de gevallen kon worden opgelost door nachtschadegroenten (bijvoorbeeld aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper) uit het dieet te halen!
Er is vaak al veel gewonnen wanneer je er in slaagt de voeding aan te passen: verminder of stop het eten van gebakken en sterk bewerkt voedsel, suiker, zuivel en tarweproducten. Daarnaast is het verstandig om veel verse groenten te eten. Denk daarbij ook aan groentesappen en verse soepen.