Wat zijn ze en wat doen ze eigenlijk, die bijnieren?

De bijnieren zijn kleine, piramidevormige orgaantjes. Op elke nier zit er één. Hoe klein ze ook zijn, hun invloed op ons lichaam is enorm. De voeding en werking van ieder weefsel, ieder orgaan en iedere klier in je lichaam, de manier waarop je denkt, hoe je je voelt: allemaal factoren die samenhangen met de werking van die twee kleine orgaantjes.
bijnieren

De hormonen (onder meer adrenaline en cortisol) die ze afscheiden, zijn betrokken bij:
• het gebruik van koolhydraten en vetten
• het omzetten van vetten en eiwitten in energie
• de verdeling van vetten op je lichaam
• de bloedsuikerregulatie
• ons vaatsysteem (ook cardiovasculair!)
• onze vertering
• spierkracht en uithoudingsvermogen
• ons libido
• de ontwikkeling van ziekten en ons vermogen om met chronische ziekte om te gaan
……

Daarnaast zijn de bijnieren verantwoordelijk voor het afscheiden van ontstekingsremmende en antioxidant-hormonen. Hormonen die ons helpen om negatieve en allergische reacties op alcohol, drugs, voedingsmiddelen en milieubelastende stoffen te minimaliseren.

Conclusie: je kunt niet leven zonder bijnierhormonen en hoe gezond je leeft hangt voor een groot deel af van de toestand van je bijnieren!

Wat gebeurt er als de bijnieren onvoldoende werken?

Als de bijnieren onvoldoende hun werk doen, dan heet dat hypoadrenia. De meeste extreme vorm hiervan heet de ziekte van Addison, maar gelukkig komt dit maar zelden voor. Maar ook een minder ingrijpende vorm van hypoadrenia kan al veel ellende teweeg brengen. Voor deze variant wordt een aantal namen gebruikt: non-Addison’s hypoadrenia, subklinische hypoadrenia, neurasthenie, bijnierapathie en bijnieruitputting.

Bijnieruitputting is een syndroom, een verzameling van signalen en symptomen. Mensen hebben vaak onregelmatige of abnormale bloedsuikerniveaus, in de vorm van hypoglykemie. Vaak klagen ze over allergieën, artritis, verminderde immuniteit. Vrouwen klagen vaak over meer pre-menstruele spanning en een toename van de problemen tijdens de menopauze.

Een in het oog springende klacht is grote vermoeidheid, wisselend gedurende de dag. Vaak voelt iemand zich pas na 10.00 uur een beetje wakker. Dan is er een dip tussen 15.00 en 17.00 uur. Daarna volgt meestal weer een paar uur met wat meer energie. De volgende dip ligt rond 21.00-22.00 uur, waarbij na 23.00 uur weer een energiegolf ontstaat. Er zijn vele gradaties, maar bij de meest ernstige variant van bijnieruitputting kan iemand zelfs moeite hebben om meer dan een paar uur per dag op te zijn!

De bijnieren hebben ook grote invloed op ons mentale vermogen. Bij bijnieruitputting ontstaat er een neiging tot het ontwikkelen van angsten of een toename daarvan. Ook gevoelens van beklemming en depressie, vermindering van het concentratievermogen en het vermogen om te herinneren, kunnen een gevolg zijn. Vaak slaap je dan ook slecht.

Hoe ontstaat het?
Meestal is stress, in welke vorm dan ook, de grote boosdoener. Stress kan vele bronnen hebben:

• fysiek
• emotioneel (bijvoorbeeld het verlies van een partner of ouder)
• psychologisch (bijvoorbeeld werkstress)
• na ziekte (bijvoorbeeld griep of een chronische luchtweginfectie)
• vanuit de omgeving
• je leefstijl (bijvoorbeeld slechte voedselkeuzes, gebrek aan slaap)
• ………

Belangrijk om te weten is, dat je bijnieren hetzelfde reageren op alle soorten stress, ongeacht uit welke bron die voortkomt. Op het moment dat het lichaam niet meer in staat is om op de juiste manier op stress te reageren, begint de bijnieruitputting.

Wat gebeurt er dan?
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat hypoadrenia de conditie verslechtert. En dat opent weer de deur voor andere aandoeningen, die er niets mee te maken lijken te hebben. Denk bijvoorbeeld aan steeds terugkerende luchtweginfecties, allergieën en astma, maar ook aan fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), hypoglykemie, type II diabetes, auto-immuunziekten en vermindering van onze geestelijke veerkracht.

Wat kun je doen?
Een standaard bloedonderzoek heeft vaak niet veel zin: de waarden kunnen perfect binnen de geldende normen vallen, terwijl toch het hele systeem overbelast is geraakt. Maar het goede nieuws is dat bijnieruitputting een herkenbare aandoening is. Een speekseltest kan een goede indicatie geven van hoe de bijnieren ervoor staan. En ook met het invullen van een gedetailleerde vragenlijst krijg je vaak al een goed beeld of de bijnieren naar behoren werken.

Mocht hypoadrenia aan de orde zijn, dan is het goed om te weten dat je het meeste dat nodig is om te herstellen en je bijniergezondheid terug te krijgen, zelf in de hand hebt. Magische pillen bestaan niet, maar leefstijl is een heel belangrijk element. Hoe je je energie gebruikt, bewaart en creëert, is extreem belangrijk. Evenals wat je eet en drinkt, de gedachten waarmee je je geest voedt, de overtuigingen waarop je je leven baseert.

Een therapeut kan je in dit proces helpen met informatie, coaching en oefeningen.