Fibromyalgie is een ziekte die nog te vaak onbegrepen wordt en die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en slapeloosheid veroorzaakt. Er bestaan veel mythes en onbegrip met betrekking tot deze aandoening.

Het grootste misverstand is dat nog steeds veel mensen (en jammer genoeg ook artsen!) denken dat fibromyalgie ‘tussen de oren zit’. Gelukkig beginnen die inzichten langzaam te veranderen. Vastgesteld is dat mensen met fibromyalgie pijnsignalen anders verwerken. Als gevolg hiervan reageren ze sterker op aanraking en druk, met een overgevoeligheid voor pijn. Het is een echt fysiologisch en neuro-chemisch probleem. Een stoornis in het centrale zenuwstelsel.

Het is frustrerend dat traditionele behandelingsmethoden niet of maar zeer weinig effectief zijn bij fibromyalgie-patiënten. Er bestaat geen ‘instant kuur’. Maar wel is duidelijk dat veranderingen in leefstijl een groter gevoel van welzijn kunnen geven. Ook mensen met fibromyalgie kunnen hun symptomen, functioneren en kwaliteit van leven stapje voor stapje positief beïnvloeden. Dat geeft hoop voor de toekomst!

Voeding helpt?
Patiënten melden weleens dat hun symptomen verergeren door bepaalde voeding en voedingsadditieven, zoals glutenhoudende granen, zuivel, suiker, suikervervangers en mononatriumglutamaat. Maar dit is geen vast recept: sommige studies tonen het voordeel aan van het vermijden van deze voeding, terwijl andere studies niet echt een verband laten zien.

Uit onderzoek blijkt wel dat mensen met fibromyalgie een grotere neiging hebben tot overgewicht. En zowel overgewicht als fibromyalgie beïnvloeden de kwaliteit van leven. Bij sommige mensen kan gewichtsverlies daarom de symptomen verminderen.

De invloed van ontspanning 
De kracht van gedachten is een grote factor bij de beleving van pijn. Studies tonen aan dat de angst en onrust die met de pijn gepaard gaan, vaak problematischer zijn dan de pijnervaring op zich. In dit opzicht hebben gedachten een negatieve invloed op de symptomen. Mensen melden daarom soms een lager pijnniveau, wanneer ze in staat zijn om hun hartslag te verlagen door diepe ademhaling of door andere ontspanningstechnieken, zoals meditatie.

Balans
Uiteindelijk draait alles om balans…. Wanneer je in je activiteiten een betere balans kunt vinden, is het beter mogelijk om wat actiever te worden, zonder te overdrijven.
Al met al: ook voor fibromyalgie patiënten zijn er mogelijkheden om de kwaliteit van leven echt te verbeteren. Belangrijk daarbij is om te erkennen dat het OK is om om hulp te vragen en om tijd te nemen om te ontspannen en te oefenen (met ademhalingstechnieken bijvoorbeeld).


bron: goedgezond.be