Medio november 2015 maakte de Italiaanse consumentenbond bekend dat verkopers van olijfolie massaal een loopje nemen met de goedgelovige consument. Bedrijven als Bertolli blijken olijfolie als extra vierge te verkopen, terwijl deze dat helemaal niet is. Hoe gezond is deze olie dan nog? Meer lezen? 

Dieren en planten hebben het vermogen om gifstoffen (zoals bestrijdingsmiddelen) in vetten op te slaan. Vooral bij een goedkope olie is de kans groot dat deze bomvol zit met residuen van bestrijdingsmiddelen en dat de gezonde actieve plantenstoffen zijn verdwenen. Vaak wordt goedkope olijfolie bovendien aangelengd met bijvoorbeeld sojaolie, al dan niet van genetisch gemanipuleerde afkomst. Het komt zelfs voor dat hetgeen als olijfolie wordt verkocht, in werkelijkheid geen olijfolie is! Deze nepolijfolie wordt dan op kleur gebracht met wat chlorofyl. Zo kan bijvoorbeeld een simpele zonnebloemolie worden ‘gepimpt’ tot olijfolie!

Waaraan herken je een goede olijfolie?
Voor consumenten is het moeilijk te herkennen of het om een goede olijfolie gaat of niet, maar er is wel een paar richtlijnen te geven:

  • Kies voor een olijfolie in donker glas.
  • Koop als het kan een biologische olijfolie, zo heb je de minste kans op bestrijdingsmiddelen erin.
  • Een pluspunt is wanneer de producent het oogstjaar op de fles zet. Hoe nieuwer hoe beter, want oude olie gaat oxideren. De gezondheidseffecten zijn dan teniet gedaan. Sterker nog: geoxideerde olie zorgt voor een extra lading aan vrije radicalen in het lichaam!
  • Neem daarom het achterste flesje uit het schap.
  • Koop je olie altijd in kleine hoeveelheden. Als de fles eenmaal open is, veroudert de olie snel.

Verhitten
Olijfolie is een enkelvoudig omega 9 vetzuur en kan kort worden verhit. Volgens onderzoek is de olie stabiel, maar ontstaan er toxines als het product te lang wordt verhit. Om optimaal te profiteren van de actieve plantenstoffen, kun je olijfolie dus het beste koud gebruiken. Als je toch in olijfolie wilt bakken, verhit deze dan niet langer dan 10 minuten.

Voordelen olijfolie
Olijfolie bevat tientallen antioxidanten, die ziekten aan de aderen kunnen verminderen. Het dagelijks gebruik van olijfolie wordt zelfs in verband gebracht met een lager risico op kanker! Olijfolie bevat ook oleocanthal en oleuropeine, die ontstekingsremmend werken. Olijfolie bevat voor 60% oliezuur, dat ook nog eens het vermogen heeft om de ontstekingsmarkers in het bloed te laten dalen. Dan zijn er nog onderzoeken die aantonen dat olijfolie het cholesterol kan laten dalen, evenals de bloeddruk. Ook het ongewild klonteren van het bloed kan afnemen door wat olijfolie aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Er is zelfs al bewijs dat olijfolie Alzheimer kan voorkomen. Je ziet, olijfolie is heel gezond, als je maar de goede te pakken weet te krijgen (en dat valt soms niet mee…)!